Diferențe între aici și acolo

  1. ‏Diferențe între aici(departe de casă) și acolo( acasă). Sunt.

Probabil că unii dintre cei ce veți citi ceea ce voi scrie aici veți spune că sunt ipocrită, că îmi compar țara cu alta și că deja am uitat de unde am plecat.

Deși mama m-a învățat că e păcat să juri, eu o fac cu mâna pe inimă și vă spun că nici vorbă de așa ceva, însă văzând aici câteva lucruri despre care la noi acasă nu se ia seamă, ei bine, da, îmi cam vine să compar și nu din preamărire, ci din ciudă. Ciudă că și la noi se putea, da nu se vrea.

Știți că se spune că pentru dragoste mergi și la capătul lumii. Păi eu cam așa am făcut; adică nu se putea altfel, el aici și eu acasă. Nu, nu așa merge treaba. Și da, în primul rând pentru asta am venit (după ce m-am bătut cu pumnii în piept că nu plec eu din țara mea, decât în vacanțe; da cum nu!). Apoi asta a avut ca urmare faptul că fiind aici, am fost mai aproape de șansa de a-mi profesa meseria, bine-nțeles cu condiția de a învăța limba Hitleriană. Nu se poate altfel. Și asta mă străduiesc să fac, de asta sunt din nou “ școlăriță cu codiță”; exagerez, codițele nu-s în poveste.

Ideea e că, și asta e una dintre diferențe, la noi acasă mi s-au închis porțile fix în năsuc pentru că “Ne pare rău, nu ai experiență”. Pe care da, în afară de practică, nu am cum să o am dacă tu Domn-le nu mă lași să o fac. Nu-mi dai o șansă să-ți arăt că pot. Pe când aici au nevoie atât de mare de personal, dar după cum spuneam, limba e baza bazelor.

A doua chestie pe care am punctat-o ca diferență e că deși oamenii sunt atââât de diferiți, nimeni nu judecă. Oamenii umblă desculți pe stradă vara( chiar și iarna am văzut – puțin ciudat pentru mine, da cui îi pasă?), au sitluri vestimentare de la cele mai normale la cele mai non-conformiste au hoby-uri și obiceiuri atât de diferite și asta e partea cea mai faină, că fiecare e unic în felul lui. Și e atât de fain.

Diferențe

Imagine via pinterest.com

O altă chestie care mi-a plăcut este faptul că elevii, în special școlarii, au super multe activități, petrec mult timp în aer liber cu profesorii și părinții lor. Sunt super deschiși la minte! Și în special sunt super politicoși. Enervant de politicoși chiar. Iar oamenii în general sunt super comunicativi și zâmbitori.

Bineînțeles, au și ei defectele lor, orice pădure are uscăturile ei( de exemplu petrec prea mult, în fiecare DAR FIECARE weekend petrec – beau, cantă pe stradă, urlă dar nu sunt deloc agresivi ceea ce le dă o bilă albă). Iar o altă chestie care, mie personal nu-mi place, deși normal sunt oameni destul de politicoși și amabili (după cum spuneam mai sus și despre copii) este tupeul, pe care oamenii în vârstă îl au. Adică nu vorbesc de acel tupeu care te ajută să ieși din situații limită sau what ever, ci de tupeu dinacela nesimțit (vorbesc din experința la locul de muncă, o altă poveste)

Am simțit să împărtășesc asta cu voi și dacă aveți experiențe de genul, dacă sunteți plecați sau pur și simplu gândiți ceva despre ceea ce am scris mai sus eu aștept să citesc și să înțeleg și alte opinii.

Diferențe sunt și vor fi întotdeauna, indiferent de domeniu, de țară de om. Până la urmă astea fac să fie totul diferit. Totuși, câteodată avem nevoie de unele dintre ele să nu mai fie doar simple diferențe, ci normalități.

4 Comments on Diferențe între aici și acolo

  1. Multă, multă baftă cu limba şi cu acomodarea. Nu ştiu cum e aşa departe, nu am locuit în altă ţară. Dar dacă ai lângă tine măcar o persoană iubită, cred că e mai uşor de suportat şi acceptat distanţa şi diferenţele.

  2. Cred ca iti trebuie mult curaj ca sa te stabilesti intr-o tara straina. Eu asa vad lucrurile. Important este sa iti placa acolo. Limba se invata. Mai greu, dar se invata.

    • Îți trebuie curaj, să știi. Doar că eu am fost atât de doritoare să vin, împinsă și de faptul că iubitul meu este aici, încât nu am mai simțit că e vorba de curaj. De fapt, nu m-am gândit prea mult deloc.

      Nu regret. Dar acum, după un an, da, realizez că ai nevoie și de curaj pe parcurs. Nu e ușor, nu zboară fluturași și nu-s deloc cățeluși cu covrigei în coadă cum se crede uneori.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Pin It on Pinterest