În umbra pașilor tăi, Vitali Cipileaga

În umbra pașilor tăi este prima carte scrisă de către autorul Vitali Cipileaga, deși am început prin a-i descoperi scrierile citind De vorbă cu Emma.

Îmi place modul în care autorul nostru actual scrie, îmi place felul atât de simplu și totuși atât de plin de emoție cu care dă naștere fiecărui gând pentru ca mai apoi să-l așeze frumos într-un roman.

În umbra pașilor tăi este acel tip de roman care cumva te face să simți că aproape ai fi trăit tu acea poveste, că printre protagoniști se află de fapt suflete cunoscute ție și că multe dintre emoțiile trăite acolo sunt de fapt ale tale. Cel puțin eu asta am simțit citindu-l.

În umbra pașilor tăi

Am trăit durerea lui Theodor Onciu, aceea de a pierde persoana iubită, persoana dragă ție, aproape de adevăr. Asta poate și pentru că am trecut prin asta cumva și pot ști cum este. Bineînțeles, iubirea și durerea adolescentă nu se compară cu iubirea și durerea matură, care până la urmă durerea e durere la fel cum iubirea e iubire, nu cred că mai contează gradele sau măsurile.

După un accident groaznic de mașină, în care Theodor pierde sufletul său pereche, dragostea vieții lui, acesta simte că a murit odată cu ea. Viața lui, odată activă și plină de frumos, se tranformă într-o monotonie ce-i apasă greu pe trup. Pierde nopțile prin baruri, se trezește din când în când lângă femei cărora nu le mai ține minte numele și-și duce viața convins că așa trebuie să fie, că nu poate fi altfel.

Eram gol pe interior, uneori îmi venea să mă arunc pe mormântul ei, alteori mergeam în vreun bar, încercând să uit.

Dar dragostea Paulei, iubita lui pierdută, merge dincolo de moarte și continuă să-l însoțească prin toate mijloacele posibile. Theodor se trezește primind scrisori anonime pline de încurajări, scrisori care încep să-l dezmorțească și să-l facă să tresară. O întâlnește pe Laura despre care crede că poate miraculos începe să o iubească, dar care are strânsă legătură cu tot misterul ce-i apasă dintr-o dată inima și mai tare.

Mai târziu am descoperit o ființă frenetică, o femeie pe nume Laura, față de care am greșit sub influența traumelor din trecut.

Însă în viața lui apare Carla, fata cu adevărat importantă. Cea care are toate răspunsurile și, mai mult decât atât, cea care îl ajută să se vindece, să accepte, să înțeleagă.

M-ai făcut să mă văd prin oglinda curată și cristalină a ochilor tăi și pentru prima dată, după mult timp, m-am acceptat

E greu să pierzi un om pe care îl iubești. Este și mai greu să ști că l-ai pierdut fizic și că nu ai să-l mai vezi vreodată. Însă sufletul și dragostea aceea nu pleacă, ele rămân în inimă și te ajută să mergi mai departe. Te întăresc și te eliberează într-un final.

În umbra pașilor tăi este cu siguranță acel gen de roman perfect pentru o zi de toamnă. Nu pentru că e trist, fiind în concordanță cu vremea de afară, ci pentru că, la fel ca și toamna, te învață să te adaptezi, să reînvi, să redevi.  Lectură plăcută!

2 Comments on În umbra pașilor tăi, Vitali Cipileaga

  1. Frumoasă recenzie, m-ai convis să o caut şi să o citesc.
    Mulţumesc!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Pin It on Pinterest