Căutând-o pe Alaska

Căutând-o pe Alaska, scrisă de John Green, este unul dintre romanele pe care ar fi trebuit să îl citesc cu mult timp în urmă, încă din perioada liceului.

Dacă la început romanul pare a fi unul fără prea multă acțiune, de la jumătatea acestuia realizezi de fapt că fiecare detaliu contează. Personajul Alaska, felul ei de a gândi, trecerile bruște de la o stare la alta și totuși dovada că era atât de plina de viață, pasiunea pentru a topi ceară și multe altele te fac să o îndrăgești nu doar pe ea, ci și personajul principal Miles Halter care, cumva, gravitează în jurul a ceea ce înseamnă ea.

The Guardian au citat următoarele:
“Frumusețea acestui roman stă în faptul că nu ascunde nimic”
Este adevărat. Dar nu doar că nu ascunde nimic, ci pune accentul pe fiecare cuvânt rostit de personaje și fiecare acțiune te încarcă și te atinge cu ceva.

Căutând-o pe Alaska cuprinde tumultul de sentimente schimbătoare și arzătoare ale unui grup de prieteni, cuprinde dorințele și nevoile lor, ideile, regretele dar și dezamăgirile ca adolescenți.
Nu am știut la ce să mă aștept de la această carte. Titlul ei îmi spunea doar că este vorba despre o tânără dispărută care cere a fi găsită, că toată acțiunea romanului va fi centralizată pe asta – găsirea Alaskăi. Abia spre sfârșitul romanului am realizat că nu era vorba despre o dispariție oarecare, ci despre dispriția cu totul a tinerei în jurul căruia gravita totul.

Cautand-o pe Alaska

Imagine via elefant.ro

Alaska dispare la propriu, în urma unui accident, lăsându-i pe prietenii ei într-o stare grea de suportat; stare care nu-i face decât să încere sa găseasca răspunsuri despre cum si de ce a dispărut nu doar fizic, ci și spiritual.

“Cum o să mai ies din labiritul ăsta?” sunt ultimele cuvinte ale lui Simon Bolivar imortalizat de Gabriel Garcia Marquez, iar aceste ultime cuvinte devin cea mai importantă întrebare a acestei povești.

“Mi-am zis: asta este teama: am pierdut ceva important și nu-l pot găsi și am nevoie de el. E ca și când cineva care și-a pierdut ochelarii s-ar duce la magazinul de ochelari și vânzătorul i-ar spune că nicăieri în lume nu se mai găsesc ochelari și că de-acum înainte trebuie să se descurce fără.”

– Miles Halter

2 Comments on Căutând-o pe Alaska

  1. Poteci de dor | May 31, 2016 at 7:28 am | Reply

    Pare interesantă, o trec pe lista de citit 😉
    Mulţumesc!

    • Sincer, în ziua în care am terminat-o de citit am avut o stare..nici nu ți-o pot explica. M-a marcat putin.
      Eu o recomand cu draga inimă.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Pin It on Pinterest