Pe aripile vântului – Margaret Mitchell

pe-aripile-vantului

 

Pe aripile vântului, roman intitulat prima dată ca E și mâine o zi, scris de către autoarea Margaret Mitchell este unul dintre romanele mele preferate, atât datorită modului în care este relatată povestea cât și a poveștii în sine. Pe aripile vântului a fost publicat întâia oară în anul 1936, câștigând un an mai târziu premiul Pulitzer  (1937).

Acțiunea romanului se petrece în Clayton County, Georgia și Atlanta, SUA în timpul Războiului Civil American(1861-1865) și al Epocii de Reconstrucție(1865-1877) care urmează. Povestea începe în aprilie 1861 la Tara, plantația familiei O’Hara, o familie de emigranți irlandezi prosperi. Personajul principal al acestui roman este tânăra Scarlett O’Hara, fata cea mare a lui Gerald și Ellen O’Hara, în vârstă de numai 16 ani. Scarlett  “nu era frumoasă”, dar avea un farmec aparte care o făcea să fie irezistibilă în ochii bărbaților, mai ales atunci când își propunea acest lucru. Pe lângă Scarlett, familia O’Hara mai avea două fiice cu numele de Caroline Irene (Carreen) respectiv Susan Elinor( Suellen).

Pe lângă cele două surori ale ei, Scarlett era cea mai fermecătoare, și nu neapărat ca înfățișare, după cum spuneam, ci prin farmecul cu care își propunea aproape de fiecare dată să cucerească câte un bărbat, chiar daca era vorba de vre-unul din adorații surorilor ei sau al prietenelor ei. De fapt Scarett nu prea avea prietene, era invidiată și chiar urâtă de multe dintre acestea, tocmai din cauza caracterului ei puternic aproape irlandez. Spun aproape deoarece Scarlett moștenea caracterul puternic și încăpățânarea irlandeză a tatălui, dar și  farmecul  și rafinamentul( atunci când dorea) al mamei sale( aceasta fiind franțuzoaică ).

Dacă vă propuneți să citiți cartea, v-o recomand cu cel mai mare drag și vă spun că va merita tot timpul pe care-l veți petrece cintind-o, dar vă sugerez să vedeți  si filmul pentru a putea facea o diferență între cele două. Personal, întotdeauna voi fi de părere că o carte va bate un film.

Așadar vă urez Lectură plăcuta! și Vizionare plăcută!

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Pin It on Pinterest