Viata de cuplu

large

Datorită faptului că în ultima perioadă mi s-a dat să întâlnesc cupluri care se aflau într-un moment de cumpănă al relaţiei, asta m-a făcut să mă gândesc la motivele pentru care o relaţie poate ajunge în aşa situaţii( chiar dacă există iubire ) şi de ce are nevoie o relaţie pentru a putea trece peste “obstacole” şi pentru a putea continua povestea în armonie.

În primul rând m-am gândit la motivele pentru care o relaţie se poate termina deşi cei doi se iubesc. De cele mai multe ori cei doi spun că au nepotrivire de caracter, că nu reuşesc nici cum să ajungă la o concluzie, indiferent cât de minoră ar fi situaţia. Un alt motiv este acela că unul dintre parteneri ajunge să se schimbe ori, mai mult, se schimba amandoi; nu asta ar fi problema, oamenii se schimba, problema este că schimbarea ajunge să îi afecteze şi să-i facă să nu mai coincidă în gândire. Obişnuinţa sau orgoliul, se pare, sunt alte motive pentru care o relaţie frumoasă poate ajunge o relaţie dezbinată.
Lipsa atenţiei din partea celuilalt ajunge să fie o problemă destul de mare. Având în vedere că fiecare dintre noi avem nevoie de atenţie, iubire, dragoste şi nu le primim, tindem să ajungem la cealaltă extremă, adică să împărţim momentele şi patul cu altcineva.Lucru regretabil mai târziu.
Şi, într-un final, motivul cel mai întâlnit este faptul că s-au mutat împreună şi au ajuns să realizeze că nici unuia dintre cei doi nu le plac anumite tabieturi pe care le are celălalt ş.a.m.d.

Aşadar, în urma celor scrise mai sus, m-am gândit şi la amănuntele de care o relaţie are nevoie pentru a trece peste, pentru a putea ţine relaţia în picioare.
Un prim amănunt ar fi acela ca cei doi să comunice- să comunice mult. Consider că o relaţie fără comunicare duce cu siguranţă la o despărţire subită. Fiecare are dreptul şi trebuie să ştie nevoile celuilalt, gândurile, sentimentele. Dacă unul dintre ei îşi doreşte o schimbare, cel mai bun remediu este comunicarea cu calm şi răbdare. Da, răbdarea- este al doilea amănunt ce trebuie luat în considerare.Răbdare şi, dacă mă gândesc mai bine, înţelegere; răbdarea şi înţelegerea pentru toanele celuilalt, stările proaste, zilele proaste ori obositoare pot ajuta mult. Oamenii, până la urmă, sunt oameni şi nu te poţi aştepta să fie perfecţi.
Iarăşi, nu trebuie să ne întoarcem privirea către altcineva dacă nu mai primim atenţia de care avem nevoie de la cel de lângă noi. Cel mai bine ar fi sa nu se ajungă la asta. Consider că atâta timp cât există iubire nu poţi spune că nu ai chef ori timp să fi cu cel de lângă tine.

Este de asemenea important să-l asculţi pe celălalt iar dacă nu şti să o faci, înveţi. Aici intervine din nou răbdarea.
Pentru ca cei doi să poată să ajunga la un consens, să poată comunica trebuie să lase la o parte orgoliul. Pentru mine orgoliul a fost întotdeauna un mare duşman. Să laşi de la tine arată cât de mult îţi doreşti ca relaţia ta să continue, cât de mult ţi-l doreşti pe celălalt lângă tine.

Oamenii au tendinţa de a dramatiza, de a se refugia imediat în disperare de la o primă ceartă, de a se închide în ei ori de a arunca vina imediat asupra celuilalt dar lucrurile acestea nu fac decât să înrăutăţească lucrurile.

Amândoi trebuie să aibe parte de înţelegere, de ajutor, atunci când este cazul, de multă căldură şi explicaţii calme, de multe îmbrăţişări şi susţinere.
Nu-i poţi spune lui că nu a făcut curăţenie cum trebuie scoţându-i ochii. El nu este ca tine, ca o femeie care ştie exact cum să facă totul în casă şi care îi ştie ordinea. El are nevoie de apreciere pentru orice lucru minor pe care l-a făcut, pentru că l-a făcut cu drag şi l-a făcut pentru a-ţi arăta că te poţi baza pe el.
Nu-i poţi spune ei că te cicăleşte să petreceţi mai mult timp împreună chiar dacă tu ai o grămadă de lucruri de făcut. Ea înţelege, dar ca orice femeie, instinctul acela de a te avea mereu în preajma ei, de a primi iubire şi răsfăţ este mai presus de raţiune uneori. Ea are nevoie de 5 minute în care să o iei în braţe, să o săruţi şi să-i spui că ai să faci tot posibilul să termini şi să poţi petrece restul timpului cu ea.
Amândoi au nevoie de înţelegerea, dragostea, dăruirea, frumuseţea, căldura celuilalt. Amândoi au nevoie să ştie că se pot baza unul pe altul, că orice s-ar întâmpla nici unul nu va pleca înainte de a încerca.

P.S: Faptul că el îşi lasă hainele împrăştiate prin cameră ori că ea trânteşte uşa mereu nu sunt motive, sunt doar scuze. Lucrurile făcute cu stângăcie sunt cele mai dulci şi ” picante ” momente într-o relaţie.

Cam asta a fost părerea mea,  gândurile personale. Aş vrea tare mult să aflu şi de la voi situaţii sau mici amănunte care pot ajuta o relaţie să treacă peste.

3 Comments on Viata de cuplu

  1. Probabil ceea ce duce în impas este o dorinţă sau manifestare diferită. Pe de altă parte fără o dorinţă diferită cuplul devine o mini corporaţie cu o singură direcţie şi fără vreun pic de implicaţie. Şi dacă tăiem teme care au legătură cu distribuirea venitului şi a nevoilor unuia sau altuia, rămâne un spaţiu privat, acea mică idee de diversitate care te lasă să respiri şi să priveşti situaţia per ansamblu.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Pin It on Pinterest